Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder dem. Läs mer om kakor och hur vi använder dem under sidan Om cookies.
Colligent
05 juli 2019 | Fastighet & hyra

Skärpta uthyrningsregler från 1 oktober

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand kan bli av med kontraktet om hyran sätts för högt – från 1 oktober blir det brottsligt att köpa hyreskontrakt och även att ta ut överhyra.

Otillåten andrahandsuthyrning, svarthandel med hyreskontrakt och ockerhyra för andrahandshyresgäster och inneboende är ett stort problem på hyresbostadsmarknaden, framförallt i storstäderna. För att motverka missbruket och få en bättre fungerande marknad har regeringen beslutat om nya åtgärder mot handel med hyreskontrakt. Lagen träder i kraft den 1 oktober 2019 och innebär bland annat att det blir brottsligt att köpa sitt hyreskontrakt och en straffskärpning på att sälja sitt förstahandskontrakt. Du kan dessutom bli av med din hyresrätt om du sätter hyran för högt när du hyr ut i andra hand.

– Idag väljer många att behålla sina hyresrätter även om de hittat annat boende bara för att tjäna pengar. Det ändrar spelreglerna för hela hyresbostadsmarknaden. Det är inte meningen att man ska kunna köpa sig förbi kösystemet, säger Fredrik Ahlqvist, biträdande chefsjurist på Colligent.

Vad innebär den nya lagen?

Den som säljer sitt förstahandskontrakt eller hyr ut olovligt till ockerhyra kan straffas med fängelse i upp till två år. Till skillnad från tidigare blir även köp av kontrakt nu kriminaliserat. Och den som hyr ut i andrahand med oskälig hyra kan förlora sitt kontrakt med omedelbar verkan. Dessutom kan andrahandshyresgästen begära att få tillbaka upp till två års överhyra.

– Den nya lagen säger att en förstahandshyresgäst som hyr ut sin lägenhet inte ska få ta ut en hyra som är högre än 15% av den ursprungliga hyran, förutsatt att lägenheten är möblerad eller har andra funktioner såsom inkluderad försäkring eller internet, säger Fredrik.

Lagen kommer göra det svårare att hyra ut sin lägenhet olovligt även under kortare perioder, som t.ex. genom delningstjänster som Airbnb. Detta eftersom hyresgästen nu fråntas möjligheten att vidtaga rättelse och avtalet i princip upphör omedelbart om man upplåter utan tillstånd och hyresvärden kan visa att lägenheten varit upplåten en period.  

Framtida konsekvenser

Vad innebär den nya lagen för dig som hyresvärd? Förhoppningen är att försäljningen av kontrakt kommer att minska, samt att det blir lättare att komma åt de som upplåter sina lägenheter i andrahand utan tillstånd. Eftersom risken att förlora sitt kontrakt är stor kommer sannolikt färre personer utsätta sig för den.

– Troligtvis kommer utbudet av andrahandslägenheter minska. Men det betyder i sin tur att antalet förstahandskontrakt blir större eftersom det inte finns en lika stor vinning i att behålla sitt förstahandskontrakt om man inte bor där, säger Fredrik.

Vill du som hyresvärd veta mer om den nya lagen, vad du ska tänka på och hur du kan informera dina hyresgäster? Kontakta oss på Colligent så hjälper vi dig.