Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder dem. Läs mer om kakor och hur vi använder dem under sidan Legal & privacy.
Colligent
Colligent

Lär känna Colligents vd Susanne Bruce

Läs intervjun med vår vd Susanne Bruce, där hon berättar hur hon ser på Colligent och sin roll. Dessutom delar hon med sig av ett lite oväntat karriärtips.

Susanne Bruce – en energisk och engagerad chef
Susanne Bruce är vd för Colligent sedan 2016 då bolaget knoppades av från Collector för att bli en egen organisation. Med många års erfarenhet från ledande positioner i finans- och inkassobranschen har Susanne ett stort affärsfokus och en tillit till sina medarbetare, något som hon menar är ett resultat av hennes långa erfarenhet.

– Jag vet vad som fungerar utan att behöva gå in och styra i detaljer. Det kan man kosta på sig när man varit ledare i många år, då vet man vad som funkar, säger Susanne.

Ett äkta intresse för kunder och medarbetare
Som ledare beskriver hon sig som kundfokuserad och tydlig med vad hon förväntar sig. Hon får också ofta höra att hon är bra på att få andra att växa.

– Som ledare måste man lita på sina medarbetare – förtroende gör att man växer. Men jag har inte svårt för att vara tydlig även när jag inte är nöjd. Jag förväntar mig att man levererar och inte bara snackar. För mig är det otroligt viktigt att vi har affärsfokus och ett stort engagemang för våra kunder och slutkunder, säger Susanne som själv älskar att möta kunder. Alla som någon gång träffat Susanne kan intyga att glädje, engagemang och energi är ord som ligger nära till hands. Själv tror hon att det är egenskaper som har haft stor betydelse för hennes framgång i yrkeslivet, inte minst när det handlat om försäljning.

– En kund känner väldigt väl om du inte tycker att det är kul. Jag tycker att det är roligt på riktigt att träffa människor, att sälja och att vara chef. Det märks när man är genuint intresserad, säger hon.

Raketkarriär och entreprenörsresa
Efter ekonomistudier och jobb på SEB började Susanne som trainee på Intrum Justitia, som då var i en tillväxtfas och skulle utöka verksamheten från tre till 15 länder.

– Det innebar en jättemöjlighet för mig att utvecklas och få internationell erfarenhet. Tack vare en väldigt bra chef som lyfte upp mig hela tiden lärde jag mig otroligt mycket och lyckades klättra på karriärstegen. Om jag får lov att säga en lite klyschig sak om min karriär så är det att jag alltid har varit noga med att hitta bra chefer, som verkligen har lyft mig. Så att omge sig med bra människor är mitt bästa råd. Har du en chef som bestämmer allt själv och inte ser andra så kommer du inte framåt.

Efter nästan 20 år på Intrum och studier vid RMI Berghs hade Susanne tagit sig hela vägen till en position som vice vd i Sverige och operativ chef för hela Norden. Så småningom handplockades hon till en ledande position hos Lindorff. Det visade sig dock inte bli riktigt vad hon tänkt sig.

– Efter en kort tid så valde min chef att säga upp sig. Jag var säker på att de skulle utse antingen mig eller min närmsta kollega som efterträdare men istället tillsattes en extern vd – som var en total katastrof! Det positiva med den historien var att jag äntligen fick ändan ur vagnen och starta eget, vilket jag hade längtat efter i flera år, berättar Susanne.

Tillsammans med sin tidigare kollega Fredrik Kessler startade Susanne konsultföretaget Profact. Affärsidén hade växt fram under åren inom inkassobranschen, som brottades med stora utmaningar och hård arbetsbelastning vid månadsskiftena. Så Susanne och Fredrik erbjöd helt enkelt sin tidigare arbetsgivarbransch supporttjänster inom telefoni och administration och på bara ett par år hade de branschens största företag som kunder. Det var då IT-bolaget Aptic fick höra talas om Susanne. De var i ett krisläge och såg en möjlighet i att rekrytera henne till sin styrelse. Som styrelseledamot hade hon dock begränsade möjligheter att påverka den dagliga driften, så Christer Villard, som då var styrelseordförande, övertygade Aptics huvudägare att köpa Profact, för att kunna tillsätta Susanne som vd samt få tillgång till en hel del intressanta kunder. Att bli ledare för ett IT-bolag som dessutom befann sig i ett tufft skede var en utmaning men också något som passade Susanne bra och hon lyckades vända skutan med bravur.

– Det som är så roligt är att jag har lärt mig mer och utvecklats mer de senaste 7 åren än under hela mitt yrkesliv. På den tiden har jag startat och drivit ett tillväxtbolag, varit vd för och vänt ett it-bolag från motgång till framgång och får nu möjligheten att göra den här resan med Colligent, få bolaget att växa och stå på egna ben.

Colligent skiljer sig en del från traditionella bolag, tycker Susanne.
– Samtidigt som vi är digitala har vi ändå den personliga touchen. Vi verkar i en bransch där det aldrig går att vara helt anonym och det kan vara ganska känsliga saker vi arbetar med. Ändå är vi i framkant digitalt, vilket vår nya kundwebb är ett bra exempel på, säger hon.

Ständigt på språng
Det är inte bara på jobbet som Susanne är en driven och engagerade person. Även privat är aktivitetsnivån hög och hon älskar att ägna sig åt resor eller idrottsaktiviteter tillsammans med familjen – gärna i kombination. Tillsammans med maken och de tre barnen (en 27-åring och tvillingar på 17 år) har hon gjort många resor över hela världen men om Susanne får välja blir det helst vandring i alperna eller en tur på golfbanan.

Att Colligent har en snabbfotad och energisk vd är kanske inte så konstigt. Bolaget växer mycket, främst med teknikens hjälp, genom att digitalisera och automatisera så mycket som möjligt men även genom att arbeta smart, dynamiskt och agilt.

– Det agila arbetssättet är jätteviktigt och en självklarhet om man kommer från IT-branschen. Man måste hela tiden jobba framåt och lösa saker samtidigt som det ska rulla på som vanligt. Det är korta beslutsvägar och allting händer snabbt när beslut har fattats. Men vi är bara i början på vår resa och har en jättepotential. Vi är fortfarande det lilla bolaget som är bra på att ta hand om kunderna, samtidigt som vi är duktiga i våra processer, avslutar Susanne.

Vill du veta mer om våra inkassotjänster?

  • Vänligen ange namn eller företag
  • Vänligen ange kontaktväg